De toezichthouders op de inlichtingendiensten van Nederland, België, Denemarken, Zwitserland en Noorwegen hebben een statement online gezet waaruit blijkt dat ze meer data uit gaan wisselen.

Het bleek lastig om effectief te overleggen over welke data de inlichtingendiensten uitwisselden, zonder toestemming om die data te delen. De toezichthouders zien onder meer oplossingen in het geautomatiseerd toezicht houden op uitwisseling van data door inlichtingendiensten via IT-systemen. Het is nog onduidelijk hoe dat precies in zijn werk zal gaan. In de gezamenlijke verklaring staat dat er meer kennis nodig is van de werking van de interne systemen om dat mogelijk te maken.

De intensievere samenwerking is nodig, omdat inlichtingendiensten steeds vaker in bulk data uitwisselen. Het toezicht daarop wordt steeds moeilijker door de toename van de hoeveelheid uitwisselingen. De toezichthouders willen niet dat alle regels rondom het geheim houden van nationale data overboord gaan, zo stellen zij. De combinatie van de vijf landen valt op, omdat Zwitserland en Noorwegen aangesloten zijn, twee landen die geen lid zijn van de Europese Unie.

Bron: tweakers.net

Recente berichten

Itum bestaat 12 jaar

Itum bestaat 12 jaar! Op de vraag hoe de werknemers van Itum Sander omschrijven kwam het volgende antwoord: Sander is een jonge ondernemer met [...]